Pieter De Boeren-Bruegel

Het werk van Pieter Bruegel de Oude, de Boeren-Bruegel, vader van een hele dynastie Bruegels, ademt een grote liefde voor zijn vaderland, Brabant.

Als jonge schilder had hij twee jaar rondgereisd door Italië en hij kende het werk van de grote Italiaanse meesters goed. Maar thuisgekomen koos hij toch vooral voor afbeeldingen van zijn eigen volk en zijn eigen land in zijn eigen stijl.

In het begin werd hij gezien als opvolger van Jeroen Bosch. Maar zijn werk is menselijker, minder afschrikwekkend, vriendelijker, zoals zijn geestige schilderijen  “De Spreekwoorden” en “De Kinderspelen”.

Soms gebruikt hij herinneringen aan zijn grote reis naar het zuiden, dwars over de Alpen en dan plaatst hij zijn onderwerp in een adembenemend landschap.

Even later zijn wij weer in zijn eigen wereld, Brabant en Vlaanderen van omstreeks 1560. Het is een woelige tijd, de beeldenstorm raast over de Nederlanden, de hertog van Alva komt orde op zaken stellen en de Tachtigjarige oorlog breekt uit. Maar ogenschijnlijk onverstoorbaar blijft Pieter Bruegel weergeven het land en de mensen bij wie zijn hart ligt.

Nederland en België

Geschiedenis van Nederland en België

Adres

Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie
Binnengasthuisstraat 36
1012 ZD  Amsterdam

Contact

Tel. 020 – 6277036
info@hollandseacademie.nl

Subscribe