Peter Paul Rubens

De Vlaamse schilder Peter Paul Rubens was een markante persoonlijkheid.  Zijn werk had een barokke zwier en een kracht die men tot dan toe niet kende in de schilderkunst. Hij werd algemeen beschouwd als de grootste schilder van zijn tijd, bewonderd in heel Europa en twee maal in de adelstand verheven.

Door zijn roem kreeg Rubens opdrachten van belangrijke mensen, figuren die politiek een grote rol speelden. Hij kende de hoven van Europa waar beslist werd over oorlog en vrede.  Hij was de voorbeeldige hoveling, sprak zijn talen vloeiend en ging schijnbaar moeiteloos om met de vorsten van Europa. Dat maakte hem heel geschikt als diplomaat en soms zelfs als spion.

De Tachtigjarige Oorlog was nog lang niet afgelopen. Geheime onderhandelingen tussen Spanje en de Nederlanden, inmenging van Frankrijk en Engeland waren aan de orde van de dag en Rubens laveerde daar tussendoor. Een overzicht van zijn werk geeft een beeld van een groot kunstenaar van de Barok maar zijn levensverhaal geeft tevens een spannend overzicht van de politieke geschiedenis van die dagen.

Rubens, “Zelfportret met Isabella Brant”, 1609-1610.

 

Nederland en België

Geschiedenis van Nederland en België

Adres

Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie
Binnengasthuisstraat 36
1012 ZD  Amsterdam

Contact

Tel. 020 – 6277036
info@hollandseacademie.nl

Subscribe