Het Zilveren Tijdperk

Het Zilveren Tijdperk is een benaming voor de 20er jaren van de vorige eeuw waarin een ongekende bloei van het culturele leven in Spanje ontstond, met Madrid als het onbetwiste centrum, in plaats van Barcelona.

Het land was in de 19e eeuw sterk achteruit gegaan. In de oorlog om Cuba in 1898 ging de laatste glorie van het grote koloniale rijk verloren waarop de “Generatie van ‘98” reageerde met een neiging tot zelfreflectie en bespiegelingen.

De 20ste eeuw begon met een periode van politieke chaos totdat dictator Primo de Rivera de macht greep in 1923.

Ondanks de dictatuur brak een periode aan van nieuw elan vooral op cultureel terrein. Schrijvers zochten naar nieuwe wegen en de poëzie bloeide op. In de Residencia de Estudiantes in Madrid troffen kunstenaars van verschillende professies elkaar en wisselden ideeën uit. In die sfeer konden drie jonge studenten uitstekend gedijen, Federico García Lorca, Salvador Dalí en Louis Buñuel, alle drie beroemd geworden op hun eigen terrein. Het leek even een bescheiden herhaling van de Gouden Eeuw te gaan worden. De periode is de Spaanse geschiedenis in gegaan als het Zilveren Tijdperk, de Edad de Plata.

Foto:  Federico García Lorca

Catalonië

Geschiedenis van Catalonië

Adres

Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie
Binnengasthuisstraat 36
1012 ZD  Amsterdam

Contact

Tel. 020 – 6277036
info@hollandseacademie.nl

Subscribe